2017. szeptember 2., szombat

⚽️ Egy kis kritika⚽️

Sziasztok!!! 


A héten kaptam egy olyan kritikát a blogról ami igen átfogó, és pontos. Mindazonáltal, úgy gondolom, hogy sokkal több volt az amit negatívként kiemelt, mint a pozitív. Lehet úgy tűnik, hogy nem értékelem, vagy nem értek vele egyet, de ez nem igaz. Én is tudom, hogy a helyesírásom eléggé borzalmas és néha elmaradnak betűk, amik 10x-i átolvasás után sem kerülnek a helyükre
Belátom, hogy vannak hibáim, de úgy gondolom, hogy a fejlődésem részről- részre látható. 

Ami kicsit mégis rosszul esett az egészben, hogy a blogom lényegére miszerint ez egy focis blog nem világított rá, és nem emelte ki a mérkőzések pontos leírását, vagy azt, hogy igyekszek aktuális maradni. 
Ha gondoljátok nézzetek be hozzá!! Itt tehetiket meg Katt ide

Kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is. 

Egy kis interjút is olvashattok rajta tőlem: 

Interjú Filus Andreával

Lili és Zlatan mindig is hangsúlyosak voltak, de a harmadik évadban ténylegesen ők lettek a főszereplők. A többiek - gondolok itt Stephanra, Helénára -, fokozatosan egyre kevesebbet fognak szerepelni, vagy azért az ő életüket is nyomon követjük majd?
"Igen, ez valóban így van, de mivel a történet három főszereplős, így nem tehetem meg azt, hogy Stephant is elhanyagoljam. Már csak azért sem, mert sokan szeretik őt is. Próbálom többet bevonni a történetbe, és megteremteni az egyensúlyt. Néha én is érzem, hogy kicsit sok a Lili- Zlatan rész, és ilyenkor próbálok valami olyat behozni amibe Stephan is szerepet kap. Nem akarom azonban hanyagolni a többeket sem, és Heléna igen nagy szerepet fog kapni a következő részekbe. A család pedig fontos része a történetnek így néha-néha ők is felbukkannak még."

Mivel részben valós szereplőkkel dolgozol, felvetődik a kérdés, hogy mennyi igaz abból, amit leírsz. Mennyire próbálod tartani magad a valós történésekhez? Fontos ez neked?
"Számomra nagyon fontos a hitelesség és az, hogy ami a két fiúval történik, szó szerint úgy írjam le ahogy a valóságban volt. A mérkőzéseket, az eseményeket, és egyéb velük kapcsolatos dolgokat. Gondolok itt egy díjátadóra, vagy egy sérülés. Mivel Zlatan eléggé sokrétű, így könnyebb róla írni, hiszen neki ott a ruha, a parfüm és vele mindig történik valami. Stephan már más, mert ő sokkal visszahúzódóbb. Neki nincsenek ilyen nagy eseményei, de ha gólt szerez egy mérkőzésen, akkor azt lejegyzetelem, és leírom. Sokszor eléggé sok kutató munkát igényelnek ezek a mérkőzéses részek, de én pont ezért szeretem. Egyedül az Olasz- Svéd EB. meccset írtam le másképpen, mint ahogy az a valóságban történt, de akkor azt megkövetelte a történtet. Úgy érzem olyat sosem tudnék leírni ami nagyon elrugaszkodik a valóságtól, hiszen akkor az nem is én lennék, és a fiúk személyisége is másképp jönne le. Nyilván a romantikus szál más, de igyekszek ott is életszerű és nem túl cukormázas részeket írni.
A főszereplőim családját is úgy írtam le, hogy mindenki, aki valós megjelenjen. Zlatannál nem akartam kihagyni Helénát, és mivel a valóságban nekem nagyon szimpatikus nő így evidens, hogy Lili barátnőjeként jelenik meg. A testvéri szál furcsa lehet, de már akkor is tudtam, hogy Manuelhez fogom írni. A gyerekeket sem tudtam figyelem nélkül hagyni, így már mindkettő kisfiú is szerepet kap. Főleg így, hogy Vincentet is beleraktam."

Mióta írsz? Van más blogod? Ha igen, mi a címe?

"Már nagyon régóta szeretek írni, hiszen ez számomra egy külön kifejezési mód. A jelenlegi blogom eseményei is több évre nyúlnak vissza, de komolyabban olyan 1-2 éve foglalkozok az írással. Elkezdem írni egy blogot ami egy tanár- diák kapcsolatot helyez előtérbe, de nem éreztem elég jónak, így most az egy kicsit jegelés alatt áll. Tervezek egy olyan oldalt, ami már 99%-ban kész, és csak a bejegyzéseim hiányoznak róla. A címe: Andy szerint a sport. Itt a számomra fontos sporteseményekkel kapcsolatba fogom kifejteni a személyes véleményemet. Lesz benne F1, tenisz és persze a fociról is lesz szó."

10 megjegyzés:

Győrfi Zsófia írta...

Én olvastam azt a kritikát.Nem értek vele egyet.Szerintem nagyon jó a blogod.Nekem az egyik kedvencem. :)

Andrea írta...

Köszönöm 😍 nagyon jólesik ilyet olvasni.

Melody Hope írta...

Szerintem roppant gerinctelen, amit itt műveltél. Normális, átfogó kritikát írt a blogodról, amit én személy kritikán alulinak tartok, és végig olvasni se volt erőm.
A leányzó blogján nyalsz: "Andrea Filus2017. augusztus 31. 18:35
Köszönöm mégegyszer. Sokmindenre rávilágítottál, és teljes mértékben igazat adok neked.:). Sok puszi Andrea", a sajátodon meg lázítod ellene az olvasóidat. A fociról nem írsz sokat. Inkább szex, melyik pasi legyen vagy egyéb dolgokról...

Andrea írta...

Lehet rosszul látod amit irtam. Egy szoval sem mondtam olyat, hogy nem értek vele egyet. Sőt itt is írtam, hogy tudom milyen rossz a helyesirasom stb. nekem csak annyi hiányzik hogy a lényeget nem emelte ki. De köszönöm a hozzászólásodat 😉

Mumo írta...

A kritika mindig felzaklatja az embert, akkor is ha építő jellegű, akkor is ha negatív. Helyén kell kezelni a dolgokat, nem kell mindenkinek megfelelni, ha nem tetszik neki ne olvassa. Én szeretem ezt a blogot, mindig várom a következő részt. Zlatan is kezd jófej lenni, s Lili is fejlődik...

Andrea írta...

Nagyon köszönöm, hogy írtál. 💓

Noemi Soler írta...

Szia!

Igazából én csak bele-beleolvastam eddig a történetedbe, leginkább itt a harmadik évadból olvastam, és nekem eddig tetszett, szerintem teljesen jól írsz. A kritikát is olvastam, viszont én a helyedben nem adnám fel, habár én az építő jellegét hiányoltam egy kicsit, mármint elmondta, mi a nem jó szerinte a karakterekben, de azt nem, hogy mivel lehetne szerinte az általa elmondott hibákat orvosolni. De ami a lényeg, hogy ne törjön le a dolog!
Amire én reagálni szeretnék, az az, hogy sérelmezed, hogy nem emelte ki, hogy ez egy focis blog és hogy igyekszel alkalmazkodni a történetedben a való életben történő eseményekhez a focisták életében. Egyrészt, én ezeket mind tisztelem benned, mivel én is focis blogger vagyok, és benne vagyok a témában. És ezzel nem a kritikaírót akarom védeni, de nem mindenki lehet oda a fociért, és valószínűleg a kritikaírónak se jelent annyit ez a sportág, mint mondjuk neked vagy nekem. Éppen ezért nem tudja annyira kiemelni, mint te. És valószínűleg a focisták életében sincs otthon annyira, hogy ezt jobban értékelni tudja. De természetesen megértem az érzéseidet ezzel kapcsolatban.
Remélem, nem veszed rossz néven, hogy írtam, természetesen nem bántani akarlak, és remélem, hogy ez a kritika nem fogja elvenni a kedved az írástól, én szurkolok neked. :)

Üdv,
Noemi

Catalina Sánchez írta...

Szia!

Azt hiszem, már harmadjára futok neki ennek a véleménynek, bár már hetek óta többször is megfogalmazódott bennem, hogy írnom kellene. Bár pont azért nem tettem, amiért most is folyton újra kezdem, mert én is olyan nyers tudok lenni, mint a kritika írója.
Először is a focis részre, egyet kell értenem Noemival. Csak gondolj bele, hogy ha egy olyan történetet olvasol, amiben mondjuk kosárlabdáról írnak és te totál nem vagy benne a világában, akkor írhatnak bármit, neked az olyan lesz, hogy oké, aha, most már ezt is tudom. nem fog semmit mondani, mert nem mozogsz benne. Az United dolgai nekem se mondanak sokat, mert nem vagyok a szurkolójuk és nem nézek angol bajnokikat, pedig én is focis sztorikat írok, benne vagyok, de mivel én nem ezzel foglalkozom, így nem is kell tudnom. Így erre, ha kritikát írnék, erről én se tudnék sokkal többet írni. Tehát az, hogy aktuális vagy-e vagy sem, hogy az adott évben egyébként mi történt Zlatannal és te mit írtál meg, neki semmit se fog mondani, csak azoknak akik követik az életét, de ez ugyanígy van a csapattal is. Most pedig egy picit szemét leszek, viszont régebben volt olyan sztorim, ahol sokkal bővebben írtam le a meccsek eseményeit, mintha pillanatról pillanatra ott lenne a pályán az olvasó is, azonban én se kaptam olyan sok kitörő elismerést, mondjuk Noemitől pont igen, meg még pár olvasótól, de ők akkor nagyon benne voltak a sztori világában, tudták, hogy fontos, mivel a lány maga is focizott, nemcsak a pasi. Nálad viszont a lány fotós, persze ott vannak a szemszög váltások, de itt se voltak olyan részletességgel leírva a meccsek, hogy egy kívül álló számot tegyen róla.
Most pedig jogod lesz megsértődni, vagy elküldeni melegebb éghajlatra, viszont szeretném, ha tudnád, hogy talán azért sem lett mindez kiemelve, mert Lili felháborító személyisége elviszi a sztorit. Őszinte leszek és tudom, hogy fájó lesz, voltam hasonló helyzetben és ezért tudom, hogy ez jól is elsülhet, mert nekem segíthet, viszont borzalmas ez a lány. Egy idegesítő hisztis picsa, akinek kellene pár nagy pofon, hátha attól észhez tér. Egy elviekben húszon éves lány nem viselkedik így, egyetlen pasi se akarná, egy olyan, mint amilyennek Zlatan leírod, meg biztos nem. Persze ez nem a valóság, azt írsz, amit akarsz, de még így is azt mondom, hogy a te Zlatanod az első vagy a második alaptalan kiborulásnál közölné, hogy neki erre nincs szüksége és otthagyja. Ugyan ez van Stephannel is. Csak gondold végig,együtt van a húgival, de egyébként bevallja Lilinek, hogy még mindig ő élete szerelme, aztán nem beszélnek egy jó ideig és közben rájön, hogy azért szereti a Kittit, meg is kéri a kezét, elkezdik a lagzit szervezni, majd amikor felkerül, hogy Lili gyereket vár, megint közli, hogy kb halálosan szerelmes Lilibe. Persze a te szíved jogod, hogy mit írsz meg, de ezzel számomra egy olyan karaktert hoztál létre, aki szintén megérdemelne pár pofont, aki egyébként úgy gondolkodik, viselkedik, mint egy tizennégy éves nagyarc vagyok kölyök, akit nem veszel komolyan, csak kiröhögsz, miközben sejtem, hogy nem ez volt a szándékod. Kellenek a fordulatok és a többi is, azonban nekem ezek már az a kategória, amit inkább félbe hagyok, mert csak felhúzom magam és nincs itt a főszereplő csaj, hogy fejbe kólintsam, hogy észhez térjen végre. A kritika miatt jöttem ide, mert kíváncsi voltam, hogy ki írta.
Ha ezek után adhatok tanácsot, akkor én a helyedben leülnék a gépem elé egy üres word-del és leírnám, hogy milyennek gondolom Lilit, hogyan viselkedik, milyennek akarod nekünk átadni, mert túlságosan csapongó. A bekezdés elején még egy kész fúria, a végén már a kiéhezett barátnő, és közben csak annyi történt, hogy elővett kb valamit a hűtőből, semmi olyan hatás nem érte, ami indokolja a lenyugodását, majd a felizgulását. Ezt pedig a többi szereplővel is megtenném a helyedben, vagy írás előtt vissza olvasnám a korábbi fejezetet, hogy ott milyen volt a főszereplőm, hogy meglegyen a hangulata.
Nem bántani akartalak ezzel, csak gondoltam leírom azt, amit én láttam úgy, hogy én is focis történetet írok és nem kívül álló vagyok.

Catalina

Andrea írta...

Noemi Soler köszönöm szépen a hozzászólásodat, és nem fogja elvenni a kedvem. Sőt remélem, hogy csak jobbá tesz, mert így sok dologra ( ami a hibám) jobban odafigyelek. Sok puszi neked. 😘

Andrea írta...

Kedves Catalina Sánchez Sajnálom, hogy Lili egy eléggé negatív karaktere lett a történetnek, de én nagyon szeretem őt. Úgy gondolom senki sem tökéletes és ő sem az, de eléggé nehéz volt a múltja, és talán pont ezért lett ilyen elviselhetetlen. Persze tudom, hogy néha sok, de azt hiszem, hogy az évek alatt sokat változott ő is pozitív irányba. Az ötletedet jónak találom, és biztosíthatlak, hogy megpróbálom. Remélem, hogy ha nem is mindig azért néha- néha benézem még hozzám, és akkor pozitívan fogsz csalódni. Végezetül pedig nagyon köszönöm a hozzászólásodat, és az építő segítségedet is. 😘